Dines spørger: Er hun dine penge værd?

Hvis du er blandt de læsere, der trawler gennem mange blogs hver dag eller hver uge – så synes jeg, at du skal læse lidt videre her.

Vi er vant til, at ting på internettet er gratis. At alt har været finansieret af det store spøgelse, annoncer, man ikke behøvede forholde sig til. Det billede er lissom ved at fordampe nu – senest vel primært manifesteret ved netavisernes betalingsmure. Paywalls. De tekniske løsninger kan man diskutere, men pointen er jeg all for: Hvis man vil læse det, der står i netaviserne, så må man betale for det. Hvis ikke man vil læse med, så er man velkommen til at lade være. (Men man skal ikke sidde og brække sig adgang til mediernes sites, fordi det er teknisk muligt. Det er simpelt tyveri. Og mere skal jeg ikke ytre mig her; dels er det en anden snak, dels kan jeg som kommunikatør på ingen måde kalde mig selv en objektiv medieforbruger.)

Men hvor efterlader det blogs? Som noget, man næppe skal vende sit lønmodtagerjob ryggen for. For blogs er hverken journalistik eller litteratur, det er en genre, der lander mellem stolene – men de indeholder alligevel noget, du og mange andre dagligt bliver ved med at vende tilbage til. Hjerteblod, typisk. Et spejl, du godt kan lide at kigge i, måske? Hygge. Kaffesnak. Indsigtsfuldt til tider, men sjældent noget, man for alvor kan sidestille med velresearchet, gennemarbejdet, aflønnet journalistik eller litteratur. Således sjældent noget, man kan bede folk tegne rigtigt abonnement på at læse. Men jeg synes alligevel, at netavisernes betalingsmanøvre kan lære os bloggere og jer læsere et og andet.

Hæng på.

Min blog er en lystdrevet fritidssyssel, lad der ikke herske tvivl om det. Jeg skriver her, fordi jeg elsker at lade tankerne falde på plads, at vinkle hverdagen, at forstå mig selv. At lægge det frem, så du i mødet med mig måske også kan forstå dig selv lidt bedre. Men når det er sagt, så er det ikke nogen hemmelighed, at skrivning også er det jeg bedriver i mit civile liv. Jeg er uddannet inden for kommunikation, og jeg tror ikke nogen vil opponere mod, at der af og til er vægt i mine ord, fordi jeg kan finde ud af at fortælle en historie. Underholde. Det kan jeg, fordi jeg ved hvad jeg laver.

(Og vi haster videre, inden det bliver for selvsmagende.)

Kvalitet koster at producere. Det koster tid, talent eller penge eller et mix af de tre. Parametre, vi ellers ikke er blege for at belønne ude i det analoge, så hvorfor skal vi være det der, hvor vi opholder os allermest: I det digitale? Det, synes jeg, at både du og især jeg har en forpligtelse til at tænke over.

Godt sparket på vej af kloge tanker på DenFri.dk har jeg genovervejet og overgivet mig til Flattr. Det er en tjeneste, der gør mikrobetaling muligt. Med Flattr bestemmer man selv, hvor stort et beløb, man hver måned vil give til kvalitetslæsning. Lad os sige 50 kroner. Læser jeg kun én artikel den måned, jeg vil flattre, så går alle 50 kroner til den ene artikels skribent. Læser jeg derimod ti artikler, som jeg synes var så særlige, at jeg gerne vil belønne dem, så får de ti skribenter fem kroner hver. Her er konceptet beskrevet pædagogisk.

 • Ulempen er, at du en enkelt gang skal forbi flattr.com og sign’e up, vælge et månedligt beløb og besegle beslutningen med dine kreditkortoplysninger. Det er tids- og iq-mæssigt lige så krævende som at bestille et måltid på Just-eat.dk.
 • Fordelen er, at du med det sign-up ikke alene kan belønne mig – men alle derude, der benytter sig af Flattr-knapperne.

Kære bloggere. Har I en fornemmelse af, at det I laver, er godt, så giv læserne mulighed for at belønne det. Installer Flattr, som jeg har gjort det og som i det små er ved at blive installeret rundt omkring. I bliver ikke rige ved at bruge tjenesten, men med de mange bække små har I måske tjent til en god ingefærlimonade eller otte, afhængig af jeres sites størrelse, som I kan køle jer ned på, når I har varmet jer ved tanken om, at I kan noget, som andre af helt fri vilje vil sende penge efter. Og at I er med til at vænne folket til, at internettet koster penge.

Kære læsere. Finder I nogle ord derude, som kradser i jeres overflade med humor eller vid, kalder tårerne frem eller får jer til at tænke en ekstra gang, så overvej, hvilken tid og hvilket talent der ligger bag at kunne forme nogle ord, som ekkoer i dig – en helt fremmed. Og om ikke det var værd at belønne bloggeren på en tungere, mere forpligtende måde, end et Facebook-like eller et retweet kan – så bloggeren bliver ved med at hænge i og producere kvalitet.

Det, der sker på blogs i disse år, er så spændende at være med til. Ord vokser og danner forum for online fællesskaber, som jeg for seks år siden ikke havde haft fantasi til at forestille mig. Her er noget at komme efter. Kvalitet, kan vi kalde det. Overalt i blogsfæren. Sammen har vi bloggere og læsere nu muligheden for at vende det væmmelige gratisdiscountmonster ryggen, det uhyre, som presser i kvalitet, som tavst dikterer, at alt på nettet er gratis, og at man da bare skal cracke sig adgang, selv om man bliver promptet for betaling.

Flattr_buttons_july_2011

Led efter de grønne knapper derude. Og giv dem et lille, venligt tryk, når du læser noget, du gerne vil have mere af.

Tak.

Vil du ikke også læse ...

Hørt til århusiansk Kapsejlads 2010
The Fuck-Up
Kære døde Tove
Når jeg hører en nær ven sige, at »bogen handlede en del omkring identitet...«

flattr this!

28 Responses to “Dines spørger: Er hun dine penge værd?”

 1. Konen writes:

  Jeg var lige ved at blive mavesur. For jeg synes ikke netavisernes seneste løsning er særlig fair eller elegant. Men det var så en helt anden snak.

  For flattr lyder fandeme genialt. Man giver hvad man kan og vil, til dem man vil. Hvis man vil. Og det synes jeg er sympatisk. Jeg hader nok blogs bliver kommercielle. Men det her er noget andet, for det er slet ikke det min matematik lærer i 10. kaldte for luderpædagogik (du giver mig noget, bagefter giver jeg dig noget. Hun bestak os med slik) Jeg vil overveje det. Meget seriøst. For jeg synes det ligger godt i forlængelse af den måde blogs opstår og bliver spredt på

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Gode tanker – jeg er glad for at have sat dem i gang.

  [Reply]

 2. Jane writes:

  Den er jeg med på!

  Jeg har flere gange spekuleret på den “donate”-knap, du flirtede med fra papypal på et tidspunkt og jeg har tit tænkt, at jeg ville bruge den, hvis den var der. Der foregår jo noget helt specielt her i dit hjørne af internettet, og det synes jeg, man skal belønne!

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Der er noget ved ordet donate, der er så tiggende. Flattr er smiger – det er lige mig!

  Tak, Jane, din ros betyder meget. Og find selv knappen frem, når teknikken er med dig igen. Jeg sender gerne småpenge efter flere af dine opskrifter. Mmmm peanutkylling.

  [Reply]

 3. D writes:

  Rigtig fin idé!
  Desværre kan jeg ikke se din flatr-knap på mobilsiden. Kan du mon ændre på det? (jeg sidder med en samsung galaxy 3s, hvis det er en interessant oplysning i den sammenhæng)

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Mobiltanken har strejfet mig! Jeg vil se på om det er teknisk muligt asap. Tak for tip.

  [Reply]

 4. Lene writes:

  Jeg er slet ikke med… Nærmest måske helt tabt… ;-(
  Har selv været blogger gennem flere år – længe inden de 6 år du beskriver og dengang var det, det samme..Altså lige så spændende og lige så meget i udvikling. I er bare nogle andre nu. Nu har jeg så en anonym blog, udelukkende om noget fagligt. Men jeg vil aldrig have en krone for det jeg skriver – ud fra princippet om at jeg elsker at det der gives frivilligt er meget bedre end det der bare er den mindste smule motiveret af penge. Ligesom jeg heller intet tager for det jeg selv skriver og aldrig kunne finde på det. Just my 5 cents. :-)

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Men det er jo netop frivilligt om man vil belønne eller ej – og hvornår man vil.

  Jeg kan ikke se, at det skulle motivere til andet end kvalitet.

  [Reply]

  Lene Reply:

  Jeg synes bare netop at penge skal holdes ude af noget som jeg måske betragter på min egen måde som… kunst? ..
  Altså sådan at forstå.. vi betaler for ALT – og besøgende på netaviserne er jo også banket i bund efter de indførte betalingsmure. (Var i Presselogen på NEWS for et par uger siden)
  For at lyde mere populistisk så tænker jeg: ord er noget vi siger og skriver til hinanden – jeg giver og jeg tager. Pengedelen får mig til at tænde helt af.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Naturligvis er besøgstallene banket i bund. De er jo en mur? 500 abonnenter er bedre for økonomien end 5.000 gratister.

  Jeg respekterer din holdning til betaling og er på sin vis smigret over, at du bringer begrebet kunst ind i debatten. Men jeg forbeholder mig ret til ikke at se på det helt så sort/hvidt. Og at du giver og at du tager er godt for dig, men jeg har ikke lyst til at ignorere, at jeg har et stort publikum, som jeg aldrig nogensinde har spurgt, om de vil give mig en art løn. For mig er tiden moden til at eksperimentere med, om blogs kan blive en hybrid i en verden, hvor kvalitet koster. Mine besøgstal indikerer, at jeg af og til producerer kvalitet – men måske tager jeg fejl. Måske går det ikke. Det smukke er, at det er noget, som I bestemmer. Se evt. hvad jeg skrev til Sofie et andet sted her i tråden.

  At der har været udvikling i mange år i blogsfæren synes jeg ikke betyder, at vi skal stoppe med at udvikle os.

  [Reply]

  Lene Reply:

  Hmm…. jeg ved ikke lige hvorfor jeg fornemmer at jeg ikke kan sige det rigtige her. Du har bestemt dig og når du med overskriften spørger, så gør du jo nok slet ikke det alligevel.

  Fair nok – det fedeste ved blogs er jo at “the author” bestemmer suverænt.

  Og ja, det med kunst er NETOP en kæmpe kompliment, og jeg er helt enig med det der står andetsteds her i kommentarerne: ligheden forsvinder.

  Fred med det Dines – og held og lykke med det :-)

  [Reply]

 5. Sofie writes:

  jeg blir sgu ked af det, når der går penge i ting
  penge penge penge
  synes ikke der er noget i vejen med at gi lidt uden at det skal koste
  man bestemmer jo selv, hvor meget man giver af sig selv til og på internettet
  penge penge penge
  er roden til meget ondt

  men tak for en dejlig tekst. den var rar at læse, og du er dygtig til det, du laver – jeg er bare ikke helt enig i betaling. det er jo netop det, der er dejligt ved internettet – og vigtigt. vi rammer en bred skare – alle kan være med.

  jeg prøvede forleden at betale mine smøger med efterårsblade i 7-11 – den gik ikke.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Jeg har det sådan, at en vare er det værd, som nogen vil give for den. Og jeg synes bestemt ikke, at tiden er umoden til at eksperimentere med den kæmpestore genre af personlige blogs: Kan det være hybrid, hvor det ikke er en vare i klassisk forstand – men dog en vare? Når en vare nu pr. definition er noget, som en forbruger får noget ud af på et eller plan. Jeg lægger samme tid og samme kræfter i blogging som jeg gør i mit lønarbejde – og langt mere hjerteblod. Derfor synes jeg det er okay at lege med ideen om, at det skal belønnes. Når det er kvalitet, vel at mærke. Og det er udelukkende i læserens hænder, om det så er kvalitet og hvad der skal gives for det.

  Din kommentar gjorde mig glad, for den sparkede gang i en tanke hos mig: Ændrer det forholdet mellem blogger og læser? Gør det det ulige? Gør det, at bloggeren ikke længere blot er en, der sidder og ævler på en platform og så ævler læserne igen – at vi ikke længere er på lige fod? Er blogger blevet til dele prædikant og tigger, mens læser er blevet til dommer og arbejdsgiver? Det håber jeg ikke, altså, det håber jeg virkelig ikke.

  Jeg håber heller ikke, at de små, grønne knapper vil forvirre læsningen for de af jer, der bare ikke har lyst til at klikke på dem. Det skal de ikke. Af samme grund er den her på sitet placeret ét sted, i sidespalten, så ikke der er alle mulige små grønne knapper overalt, der står og skriger “pay me!”, “pay me!”. Den skal være trinnet over et Facebook-like – et like med lidt mere vægt og forpligtelse bag.

  Kh Dines, som håber, at du vil kunne lide at vende tilbage alligevel – du er nemlig hjertens velkommen.

  [Reply]

 6. Lazer Lars writes:

  Yderst interessant vinkel du giver på det mht. til betaling for at få leveret diverse tjenester til rådighed online. Jeg har faktisk aldrig tænkt på det på den måde du siger, men jeg køber den faktisk. Og ideen med Flattr er om ikke andet endnu bedre – fordi en blogger, skribent, journalist u name it – kommer til at føle at der virkelig er nogen der har kunne li det man har lavet.. Jeg vil gemme din pointe i mit mind set fremover. Tak for udvidelsen af min horisont x) Stof til eftertanke

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Hej Lazer Lars! Sejt, at du tænker nyt om det hele – og sejt sejt netnavn, haha. Husk at komme tilbage til infotainer.dk! Kh D.

  [Reply]

  Lazer Lars Reply:

  Det er ikk’ engang bare mit netnavn bliver os kaldt det IRL ( in real life ) Efter jeg har læst det her indlæg, er det bestemt ikke sidste gang jeg besøger din blog x) !
  http://www.lazer.dk

  [Reply]

 7. Hazel writes:

  Jeg synes, at konceptet med Flattr er helt fantastisk og har også givet penge til andre bloggere ad den vej før (gør det dog ikke lige i øjeblikket, fordi jeg er havnet i noget af et SU-hul og derfor ikke har nogen indkomst p.t.). Vil langt hellere læse en blog med Flattr end én med reklamer, fordi (frelst prædiken coming up) jeg simpelthen synes, at det er så problematisk, at vi for tiden nærmest ikke har ét eneste sted, hvor vi kan få information eller samtale med andre uden, at der samtidig er en masse firmaer, der prøver at påvirke os underbevidst og få penge ud af os. De er der konstant, i vores brevkasser, i blade, i tv, på internettet, i toge, i busser, overalt. Jeg vil hellere bare have lov til at være borger til borger af og til.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Well put! Og du er velkommen her, uanset om du er på SU eller ministerløn og uanset om du flattrer eller ej.

  [Reply]

 8. Jonna writes:

  Hej Dines

  Topfedt koncept! Jeg har været underholdt af dine tekster mange mange gange (er nu i gang med barsel nr. 2, hvor infotaineren er en sikker ingrediens i hverdagen!) og jeg vil straks signe up!

  Jonna

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Du er herlig, når noget af din barsel går med mig! Tak!

  [Reply]

 9. minikat writes:

  Hej Dines

  Dette her er en meget mere spiselig løsning på det evige skal-vi-betale-for-blogs-eller-ej-spørgsmål, der dukker op med jævne mellemrum. Jeg ved ikke om jeg får meldt mig til Flattr eller ej, men muligheden for kun at belønne de indlæg, man faktisk synes var penge værd, er da cool.

  Problemet med abonnement generelt er jo, at mange blogindlæg ikke er de 1ere og 0er værd, de er lavet med. Der er guld i større eller mindre grad de fleste steder, men jeg har ikke mødt en blog endnu, hvor der ikke er Meh-indlæg hist og her. Forståeligt nok. Blogger har haft brug for at komme af med noget og relevans, tanke bag og udførelse er til 00. Dem vil jeg ikke betale for. Når jeg betaler for noget, forventer jeg, at det er topnice. Hver gang. Det lægger jo så et voldsomt pres på den stakkels blogger, som med egne ord ‘bare SKAL skrive, ordene MÅ bare ud’ mht. kvalitet, kvantitet og frekvens. Når man nu bare ville skrive lidt om den klæge muffin, man fik serveret hos mormor i maj 1998.
  Muligheden for at have et åbent forum, hvor alle tanker er velkomne, krymper voldsomt, når bloggen ender i et chef/lønmodtager-forhold, som jo ikke, som du selv nævner, er ønskeligt (for alle).
  Vi to havde en lille diskussion på et tidspunkt, om hvad der kunne forventes af blogger og bloglæser, og du slog fast med syvtommersøm, at her på Infotainer.dk skulle alle (helst) deltage i debatten, og ikke bare læne sig tilbage med popkornene og forvente underholdning. Jeg har læst bloggen her siden da på en helt anden (og mere givtig) måde. Du havde jo ret, det blev meget mere community-sjovt på den måde. Det spørgsmål, der så vender tilbage i hovedet på mig mht Flattr er, hvad så med de flittige læsere, som deltager, kommenterer og driver diskussionen? Hvis deres bidrag, kommentarer, historier og indspark til bloggen gør den mere værd at læse end bare selve indlæggene, fortjener blogindlæggene så i sig selv pengene? Hvis bloggen er en fælles indsats mellem blogger og bloglæsere(med blogger som hoveddrivkraft i form af selve forummet), giver det så stadig mening at tale om, at det er bloggeren, der bruger tid, kræfter osv på sin hobby og derfor skal aflønnes? Og ja, ligemeget hvor mange kvalificerede timer I kloge, uddannede og velformulerede mennesker smider i projektet, så er det stadig jeres hobby. Som vi andre nyder godt af, jovist.

  Det var mine tanker. Jeg synes, stadig Flattr er en ret så imminent løsning. Og at abonnement er en skodløsning. Og jeg synes sjovt nok også at sponsorerede indlæg er en god mulighed, hvis man gerne vil tjene lidt på sine blogs. Den dygtige og talentfulde blogger forstår jo at gøre sponsorindholdet godt via sit talent, vinkel og frie fantasi (elskede dit sidste sponsorindlæg, forresten).

  Mvh
  Minikat

  [Reply]

 10. Pernille writes:

  Hej Dines,

  Jeg beklager at måtte spørge til en enkelt detalje, når du bringer et så fint og tankevækkende indlæg, men jeg er meget interesseret i at høre, hvilken uddannelse, du har?

  Venligst, Pernille

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Hej Pernille! Dét stykke konkrete information om mit civile liv kan jeg desværre ikke oplyse her uden at måtte gøre dig tavs bagefter! Hehe. Kh Dines.

  [Reply]

 11. Mathias Vestergaard writes:

  Gode tanker her.
  Kvalitet kræver tid og energi.
  Et par yderligere tanker fra egne eksperimenter:

  _enig med kommentar ovenfor at “donate” lyder tiggende. Ikke god karma. Jeg har forsøgt mig med betegnelsen Pay-What-You-Want i mine seneste nyhedsbreve og brugt Moonclerk.com til at modtage engangs eller gentagne betalinger efter læsernes eget ønske. Det var super nemt at sætte op.

  _den største gevinst var for mig dog ikke selve betalingerne, men hvad det gjorde for min selvforståelse omkring nyhedsbrevene. Hvor jeg nok må tilstå at jeg tidligere tænkte det som en slags markedsføringsplatform der kunne nå ud til 1500 læsere hver uge, så tager jeg nu mit eget indhold seriøst som et reelt værdifuldt produkt som folk værdsætter i ægte dollars fra Ghana til New York.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Det kan jeg virkelig følge – at det er anerkendelse og motivation i en helt ny form.

  [Reply]

 12. Line B. writes:

  Ja, Dines.
  Du er mine penge værd.

  Normalt er jeg dén type, der går all in for frivillige projekter, at dele med hinanden og byttemarkeder frem for at alt skal gøres op i penge. Og det mener jeg selvfølgelig også stadig. Samtidig er jeg dog ikke så unuanceret at jeg ikke kan kaste lidt håndører efter noget som jeg virkelig har fået et udbytte af. For det er, hvad jeg har fået af din blog.

  Ikke nok med at du er underholdene, så er Dines også lidt af en anti-helt for mig. Hun gør og siger jo ofte alt det man ikke helt må, men som mange af os sikkert tænker.
  Eller noget man kan nikke genkendende til.. Fx. her:http://infotainer.dk/2012/08/om-de-konne-piger-og-os-andre/ eller sådan et vildt fedt indlæg som dette, hvor du faktisk agerer ret fint som rollemodel: http://infotainer.dk/2011/10/just-say-no-kh-urtekussen/

  Ud over dét, har du også givet os læsere et par boganbefalinger – så vidt jeg husker var det også dig der anbefalede mig at læse Jennifer Egan: Tæskeholdet banker på :)
  Sidstnævnte resulterede i øvrigt i en danskstil som min underviser gav stor ros for!

  Pointen er, at siden jeg i 2011 stiftede bekendtskab med din blog, har jeg fulgt dig trofast ude på sidelinjen og sommetider givet et lille pip med. Derfor abonnerer jeg nu på dig. Og kun dig,

  Kram herfra.

  [Reply]

 13. Har mistet evnen til at blogge. | KRISTINARICKEN.COM writes:

  […] det bringer mig faktisk lidt frem til noget jeg så ovre hos Dines, som jeg synes var skidesmart. Det hedder Flattr, og er sådan noget hvor man kan give en donation […]

 14. Dines spørger: Er hun dine penge værd? writes:

  […] Dines Hvis du er blandt de læsere, der traw­ler gen­nem mange blogs hver dag eller hver uge – så syn… […]

Leave a Reply