For hvad spiser rigtige mænd egentlig these days?

Det er noget med, at vejen til en mands hjerte går gennem maven. Eller et eller andet åndssvagt. Men eftersom mit kendskab til moderne mænd de seneste år primært er blevet bygget op af typer, der fortrinsvis indtager take-away, Pall Mall og spandauere, så er jeg lidt på bar bund her.

Jeg har nemlig på fornemmelsen, at almindelige lønmodtager-mænd med sans for det tjekkede liv ikke ligefrem lever på samme kost som jeg og min posse, der kun består af kvinder, gør. Mad uden kulhydrat. Eller mad uden fedt. Eller mad, man ikke kan udtale. Eller salater, hvor pinjekernerne opfattes som en udskejelse.

Så. I weekenden skal jeg frembringe et måltid til Manden Der Giver Gelében, en voksen mand, sådan en der køber ind jævnligt, sorterer sit affald og ved at gær godt kan være økologisk. Derfor skal måltidet helst:

Være voksent og stilsikkert. Nærende, rigt på smag. Fedt på en … I ved, tækkelig måde. Eksplodere i et look, der ligner det er foie gras’ens endnu dyrere, men meget mere politisk korrekte kusine – men være til at betale. Få ham til at tænke det-her-er-så-lækkert-at-jeg-i-teorien-kunne-leve-af-det-resten-af-mine-dage, men samtidig syde af, at det da bare lige helt afslappet smækkede sig selv sammen, mens jeg slængte mig på divanen med The New Yorker, fordi jeg er meget mere bevidst om at udvide mit intellekt med åndelig føde end at gå op i den fysiske.

(Men ikke så afslappet, at han kommer til at tro, at jeg ringede til Kokken & Jomfruen. Åh gud, ikke det.)

Desuden skal det selvfølgelig være noget, jeg har lavet hundrede gange før, så det ikke kan fejle. Men uden – af æstetiske årsager – at indeholde hakkekød, hvorfor lasagne må betragtes som udelukket.

Så folkens – frem med jeres opskrifter til mandemad, der kan fremtrylles af geléarme.

Vil du ikke også læse ...

Og det må I gerne bruge imod mig, tak
Augustkummefryser
Hvorfor er det så vigtigt at give os selv alle de lammere?
The Fuck-Ups - Part Two
52 Responses to “For hvad spiser rigtige mænd egentlig these days?”

 1. Anne Lotte writes:

  http://dittesmad.blogspot.dk/2010/11/marokkansk-kylling-med-abrikos-kanel.html

  Meget rustikt.
  Lyder som om din hipsterfyr (der kender forskel på alm og øko) ville være til sådan noget.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Mmmm, lyder lækkert! Beklager sent svar – jeg endte på en simplere model, men det der skal afgjort prøves.

  [Reply]

 2. AS writes:

  Hvad med kylling med salat og evt. ovnkartofler? Altså den rigtige slags kartofler, og ikke dem der fra frysedisken. Salaten kan være vildt simpel. Med kun 3-4 ingredienser. Du skal bare have en god bund (squash, grøn salat, tomater), og så nogle få lækre ting til at spice den lidt op (oliven, feta, mozzarella, majs, avokado agurker, æbler osv.)
  Du kunne også lave en lækker bøf med det hele. Sovsen kan jo købes på flaske fra Jensen, hvis du ligesom mig, aldrig har lært at lave en sovs fra bunden.

  Åh, jeg glæder mig til at høre om dit dinner-date!

  [Reply]

  AS Reply:

  *din dinner-date, skulle der selvfølgelig stå

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Jensen-sovs! Kontroversielt. Det går altså ikke. Men ja, ideen om det simple er god – jeg endte på noget lignende. Tak for peptalk!

  [Reply]

 3. Tja bom bom writes:

  Simremad. Maskulint, sundhedsgraden kan justeres med lidt gulerødder, autentisk og det bedste er, at man også selv får sovs og bliver mæt den aften. (bonus simrer mens du har tid til at udføre “gøre mig lækkertricks”)

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Mmmmm, simremad. Jeg har endnu til gode at finde modet. Det virker så dyrt at kaste sig ud i, hvis man nu kommer til at simre det til grød.

  [Reply]

 4. Kristina writes:

  Jeg har en meget bedre idé! Du skal selvfølgelig ikke ty til take away eller lasagne, men lad være med at lave noget der er alt for fancy – af flere årsager!

  1: Hvis du kun serverer noget sådan middel-ish mad, så vil han være imponeret alle de efterfølgende gange. Hvis du starter showet med fyrværkeri, så skal du levere minimum det samme fremover!

  2: Hvis han vil mere, selv uden fyrværkeri-mad, så er han en keeper – og her taler jeg af egne erfaringer! Da jeg mødte Hr. Mand var jeg vegetar og han var kød-mand. Alligevel kørte han glædeligt fra Lolland til Nørrebro flere gange ugentligt for spinatlasagne og tør vegetar-pizza.

  3: Hvis du kastet dig ud i noget helt crazy mad, så er der også større chance for at gøre det forkert.

  …det er mon erfaring, at de fleste mænd sætter pris på en god bøf med bearnaise. Bare gå til slagteren og hent to gode bøffer og øv dig i forvejen på bearnaisen, hvis du ikke allerede kan den.

  Held og lykke!! Ihhh, gelében er så spændende!!

  [Reply]

  Sanni Leth Reply:

  True facts! Er især fan af nr. 1. Med min eks, var det som om der gik konkurrence i den. Vi var (er) begge rimelig tjekkede i et køkken, hvorfor der aldrig “bare” kunne serveres lidt kød og lidt grønt…det er sgu stressende i det lange løb! :P

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Det var din kommentar, der vandt racet. I kept it simple og lavede nogle småretter, som jeg godt selv kunne lide, intet fancy, en del af det var sågar fra delikatesseafdelingen, altså færdiglavet-ish, og det var så godt ikke at have lavet et måltid, hvor maden skulle være i centrum, for vi var jo fandme så nervøse, at intet alligevel smagte af andet end pap, vi var der hvor vi bare gerne ville have mere vin. Så vi drak vin. Og tog af bordet. Og vaskede op. Og drak mere vin.

  Tusind tak for lige at få mig ned på jorden.

  [Reply]

 5. Signe writes:

  Det er dig, han skal falde for, ikke din kogekunst. Lav noget af det du plejer, og som du er god til, og som du selv kan lide :) Medmindre dette er fiskeøjne. Synes da du har fyret op for virkelig lækre ting i et indlæg for ikke længe siden. Hvorfor lavet noget for hans skyld, som du tror er “mande-agtigt”, som du aldrig ville lave til dig selv? Hvis han er lidt øko, kan han vel btw også være lidt med på stenalderkosten?

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Dine ord var sande, og jeg havde deres morale i baghovedet, da jeg købte ind til et simpelt, udmærket måltid. Så kan vi lave fancy mad til hinanden en dag, hvor vi ikke længere sidder der og er på … date.

  [Reply]

 6. Gitte writes:

  Hvad med en risotto – det er overraskende nemt at lave, mætter og smager fantastisk og er god til at være “imponerende” mad uden at blive for fancy.
  Du kan lave den ret simpelt med ærter og cherrytomater i, og så evt. stege nogle gode bøffer, som du skærer i strimler og lægger ovenpå risottoen.
  Ihh – sidder og bliver helt spændt og mave-kriller-agtig på dine vegne!

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Uh, tak for idé, men jeg *kan* simpelthen ikke lide risotto. Føler mig så barnlig, når jeg siger det, men det duer ikke med den ret. Og jeg var virkelig prøvet. Og folks, når de har sagt “ej, men så har du ikke smagt MIN risotto”. Jo, nu har jeg.

  Ej, tak for kommentaren – beklager sent svar! Det endte på nogle simple småretter, som jeg kunne overskue. Ingen kunne smage noget for nerver alligevel. Men det gik godt med det hele!

  [Reply]

 7. Dorthe writes:

  Forret: Chevre Chaud – smeltet gedeost på flûte anbragt på et leje af grønne salater med en god dressing. Utroligt nemt
  Hovedret: Cock Au Vin – Hane i rødvin og grønsager. Det er nemt og simrer derudaf og får hele hytten til at lugte af fransk landsted :-)
  Dessert: Chokomousse – nemt og meget lækkert hvis du bruger kvali chokolade.
  Det dér er der ingen rigtig mand der kan sige nej til :-) God fornøjelse

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Lækkert! Lækkert! Det vil jeg klart lave til ham eller andre en dag i nærmeste fremtid!

  [Reply]

 8. Fru Forstad writes:

  Ellers kan du jo altid servere en middag bestående af rand. fiskeran, kødrand og fløderand. Så kan du give ham gelémave.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Hæhæ – så ville vi på en måde være even-steven.

  [Reply]

 9. Jeppe writes:

  Rigeligt Barbaresco eller Barolo hele aftnenen.

  Et stykke svinebryst, som du smider i et højkantet fad i ovnen med løg, hvidløg, ingefær og et halvt til helt glas HOT mango chutney og 2 glas rødvin. Lad det simre i timevis mens du bager – eller køber i BRØD på Enghave Plads- nogle lækre boller, som du serverer svinebrystskiverne i, sammen med de udkogte/rødvinskogte løgstykker. Svinebrystet skal ikke være sprødt som flæskesteg. Det skal næsten falde fra hinanden.

  Dertil laver du en salat af noget med lidt syre i, så I ikke dør af halsbrand af at spise så meget velsmagende fedt fra svinebrystet. Måske en hjemmekogt bulgursalat med abrikoser, fintskåret rucola, lidt fed feta og måske -so shoot me- pinjekerner og måske lidt semistærk rå chili.

  Inden da har du til forret serveret cremánt og hjemmeristede mandler.

  De ristes som følger:

  1 spsk salt + 1 tsk krydderi (rålakridspulver ELLER røget paprika ELLER Garam Masala) + en pose mandler (ca. 200 gr) hældes samtidig på en rygende varm, tør pande. Samtidig tænder du ovnen på 120 grader. Når alt væden er kogt væk og du har skrabet slaggerne af kanterne hælder du mandlerne + resterne af salt/krydderi på en bageplade og giver dem en time ved 120 grader i ovnen. Køl af. Spis.

  God fornøjelse.

  [Reply]

  Mie Reply:

  Husk også 2 dl vand på panden til saltmandlerne… Ellers bliver der ikke noget væde at koge væk, men til gengæld en hel del slagger at skrabe af…

  [Reply]

  Jeppe Reply:

  Fuck ja! 1 dl er nu nok, men tak, det fordampede bort inden det kom ud i fingrene og ned på tastaturet. Godt fanget!

  [Reply]

  Ditte Reply:

  Lækkert! Men det giver nok ikke mening at lave salat med syre i lige for for at undgå halsbrand :) Tværtimod!

  [Reply]

  Jeppe Reply:

  Hah, du har fuldstændig ret. Det var noget vrøvl. Tak.

  [Reply]

 10. Vibeke writes:

  Coq au vin! Det er virkelig overraskende nemt at lave! Det hele kan laves i forvejen og så lige lidt friskhakket persille udover inden servering! Brd. Price har en god opskrift på DR’s hjemmeside.

  [Reply]

  Pernille Reply:

  Yep, coq au vin er en sikker vinder – og det er nemt. Gå for den!

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Vil meget snart lære at lave coq au vin, tak for idéen!

  [Reply]

 11. trix writes:

  Mænd på date skal have bøf og bearnaise med fyldte champignon (ost og krydderurter) og grønne asparges. Easy peasy. Og amarone/ pape/ brunello.

  [Reply]

  Kathrissen Reply:

  Word!

  Bøf er sagen. Og den ville også virke på mig :-) Siger kvinden der har 800 g. entrecote i køleskabet i skrivende stund.

  [Reply]

 12. Cecilie writes:

  Med på risottobølgen! Nemt og billigt! Bare brug grødris, de er lige så gode som risottoris.

  [Reply]

 13. Sara writes:

  Tapas!

  Ellers:

  Salat med kalvekød: http://repurposedlife.wordpress.com/2012/07/20/asian-beef-salad-with-sesame-orange-ginger-vinaigrette/

  Laksesalat: http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=27&rid=170799

  Coq au vin: http://saesonforgodsmag.dk/opskrifter/orellanas-coq-au-vin

  Lækre tacos – uden Santa Maria taco shell boks: http://www.feastingathome.com/2013/05/grilled-steak-tacos-with-cilantro.html#.UYV0yCvF3T9

  Burgere med lam: http://blog.williams-sonoma.com/lamb-burgers-with-mint-feta-pesto/

  Burgere med tandori kylling: http://www.marthastewart.com/314660/tandoori-style-chicken-burgers

  Verdens bedste chili sin carne: http://www.vegetariantimes.com/blog/cookbook-report-crazy-sexy-kitchen/
  (selv mennesker, der ikke kan lide grøntsager elsker denne)

  Vietnamesiske forårsruller: http://whiteonricecouple.com/recipes/pork-shrimp-spring-rolls/

  Kylling i stegeso: http://pagik.dk/2012/04/kylling-i-stegeso-med-hjemmebagt-brod/

  Spaghetti med kødboller: http://www.foodfanatic.dk/spaghetti-med-italienske-k%C3%B8dboller

  Risotto med svampe: http://politiken.dk/mad/opskrifter/ECE1067506/risotto-med-svampe/

  Nuddelsalat med kylling og broccoli: http://www.femina.dk/mad/nudelsalat-med-kylling-og-broccoli-0

  Pekingand: http://frutimian.no/2013/02/pekingand-i-sma-pannekaker/

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Whoah, taaaak for idéerne, gemmer nok lige dem alle i det faneblad, der hedder “Opskrifter”. Lækkert!

  [Reply]

 14. Lene K writes:

  Osso Buco. Pissenemt, pissegodt, passer sig selv mens du gør dig lækker.
  God fornøjelse.

  Kh
  Lene K

  [Reply]

 15. Jane writes:

  Ååh så spændende, altså! Og gode forslag, du har fået allerede!

  Jeg vil byde ind med langtidstegte andelår. Gnid dem godt med salt og rosmarin og læg dem i et ovnfast fad og steg dem i ovnen i 3-4 timer ved 120 grader. Giv dem lidt grill til sidst for sprødt skind. Kødet vælter nu af benene, Yummi. Spiser det minimum ugentligt!

  Og så plukker du en lækker grønkålssalat ovre fra Marias blog: http://vanloseblues.blogspot.dk/

  Og ellers er bøf med bearnaise også et godt bud, men så skal du være tryg ved bearnaisen.

  Og ellers synes jeg i al beskedenhed, at der er flere retter fra min bog, der godt kan serveres i weekenden også ;-)

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Jane, du er min heltinde. Jeg endte på en mere simpel model – men dog selvfølgelig LCHF-venlig – men andelår skal klart afprøves.

  [Reply]

 16. Camilla writes:

  Nu får du opskriften på min røde peberfrugtsuppe. Og hvis du ikke laver den til manden, så lov mig at lave den til i hvert fald dig selv en dag.

  5-6 røde peberfrugter (gril og pil dem)
  Sød chilisauce
  Et løg
  God bouillon (herbamare. Ellers et par standard terninger)
  En dåse flåede tomater
  Lidt fløde
  Salt og friskkværnet peber

  Tilbehør:
  Græsk yoghurt
  Basilikum
  Brød
  Valnøddesmøreost (fx fra president)
  Honning

  Halver pebrene og fjern alle kerner. Gril med skinsiden opad i ovnen. De er klar når de er sorte. Køl af og pil skindet af.

  Varm lidt olie i en stor gryde. Svits løget. Tilsæt peberfrugter. Dernæst i med dåsen med tomat.

  Smid bouillon direkte i og spæd så op med vand så det dækker. Kom chilisauce i efter smag. Der må gerne være spark i det.

  Blend og legér med lidt fløde. Krydr m salt og peber. Evt lidt sukker.

  Bland græsk yoghurt med en masse frisk basilikum. Server en fornuftig klat i hver portion suppe.

  Skær brødet i skiver. Smør ost på. Drizzle med rigelig honning og kværn peber på. Smid dem i ovnen til de er gyldne. Pynt med basilikumblade når de er ude af ovnen!

  Det smager skide godt. Måske er det ikke mande mand, men fuck nu det og lav det alligevel.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Jeg lover at lave den der omgang en dag!

  [Reply]

 17. Stud(muffin) writes:

  Lyt til Jeppe!!! Han ved tydeligvis hvad han laver. Og han er en mand, ligesom din date.

  [Reply]

 18. Sanni Leth writes:

  Som en anden har nævnt: risotto! Jeg lavede det til mi venindes fødselsdagsmaiddag (altså bare til to) sidste weekend. Det var første gang jeg lavede det, men det blev F-A-N-T-A-S-T-I-S-K! Og du vil ikke tro hvor let det er at lave :)

  Jeg brugte denne opskrift: http://www.kathrinerostrup.dk/2012/12/risotto-med-kylling-spinat-og-svampe/

  Held og lykke :D

  [Reply]

 19. Josephine writes:

  Jeg stemmer på Jeppe! Det lyder sindssygt lækkert, og som noget man godt tør at kaste sig ud i.. Ikke?

  [Reply]

 20. Lene writes:

  Har du seriøst overvejet at melde, at du faktisk ikke synes, det er sjovt og at du med glæde vil finde på nogle at lave, som ikke er alt for kompliceret og hvor du handler og snitter og derudover er den, der smager rødvinen? Og hepper! For i virkeligheden går mandens hjerte jo også gennem anerkendelse..
  Jeg hader det.. Madlavning.. Min hofret er en ostemad ( og da min favoritost er den fede runde, ved vi jo alle allerede, at det ikke er en skid skønt), og jeg tror ikke, jeg vinder noget ved at finde på noget andet…

  For mig er konceptet ‘jeg sidder på køkkenbordet og drikker vin, mens du laver maden’ en mere ærlig vej frem… Så ved man(d) ligesom hvad man får… :)

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Årh, hyggeligt! God fremgangsmåde. Den prøver jeg næste gang!

  [Reply]

 21. byMelchiors writes:

  Stemmer på Jeppes model!
  Eller confit canard, der er rockernemt at lave, aldrig fejler og smager som en millon. Gerne med en skarp, syrlig salat til.
  Noget chokomousse til dessert (kan laves dagen i forvejen)
  Osso buco og pulled pork er også godt mandemad, meeeeeen det ligger altså tungt. Og det lyder ikke helt som om det er en slå-mave-aften, der er lagt op til.
  (Er det helt udelukket at købe menuen hos Cofoco?)

  [Reply]

 22. Karen writes:

  Jeg ved godt, at det er SO LAST YEAR, men pulled pork-burgere sparker røv! Især hvis du laver gastromands coleslaw til! http://gastromand.dk/opskrift-hjemmelavet-coleslaw/ så kunne du sgu også score mig!

  [Reply]

 23. Blå Solskin writes:

  Osso Buco – masser af oksekød der simrer sig lækkert og mørt, med brune ris og en god gremolata (hvis han kan lide hvidløg og så behøver, du heller ikk skære ned på hvidløg inden fordi i automatisk er på niveau efter).

  Gastromands opskrift minder om min egen: http://gastromand.dk/osso-buco-gremolata-risotto-milanese/

  Det smager godt med risotto milanese, men så bliver retten også lidt federe og mere usund… så jeg sværger for det meste til brune ris.

  [Reply]

 24. emiil writes:

  Din hensigt er meget prisværdig. I hans sted ville jeg til frem for alt foretrække, at du kun serverer noget, du også selv godt kan lide. Uanset hvor simpelt eller om det skal købes ude. For han kan ikke nyde måltidet – og dig – hvis du ikke også nyder det og har det godt. (Medmindre selvfølgelig, at I er nået til den fase, hvor I har et madprojekt kørende?)

  Hvis I stadig er rosy, så hold det rosy.

  [Reply]

 25. Else Togo writes:

  OMG, poor Dines. Jeg villa da gå totalt sukkerkold og confusionista i alle de fantastiske forslag. Foreslår at gå i kloster – he or she.

  [Reply]

 26. Kirsten writes:

  Ikke risotto, for den skal der røres i til det sidste! Hellere noget der simrer som de mange gode forslag ovenfor.

  [Reply]

 27. Anders Damm writes:

  Pulled Pork er vejen til enhver mands hjerte, men i denne situation har Blå Solskin fadt i den lange ende…

  Alternativt har svinekæber samme dragende effekt som pulled pork, men med lidt mere stil: http://gastromand.dk/olbraiseret-svinekaebe-rodbede-perlelog :)

  /Gastromand

  [Reply]

 28. Louise writes:

  Du har allerede fået mange gode forslag, så jeg vil nøjes med et lille tip: Ikke noget vanskeligt, for det slår altid fejl, især når man prøver at imponere! Desuden skal du huske på, at det forpligter. Hvis han hver gang forventer at du vender vrangen ud på dig selv for at fremtrylle toplækker mad, så er du på den. Så skal du gøre det hver gang. Så… Keep it simple!

  Og pøj pøj! Det skal nok gå godt – jeg ved du kan :-D

  [Reply]

 29. Annel writes:

  Ih, mange gode forslag.

  Jeg hopper med på Osso bucoen – det er rørende enkelt at lave, og det smager af en million – specielt med en gremolata (blanding af persille, citronskal, parmesan, evt. hvidløg) som generøst drys og lækkert brød på siden. (Hmmm. Og tror da jeg ved, hvad jeg skal lave i aften nu!)
  Og ja, chokolademousse er også enkelt og godt.

  [Reply]

 30. Sårbarhed. Jeg har folk til at lære mig at elske det ord. | DINES the INFOTAINER writes:

  […] Manden Der Giver Gelében, der efter et halvt døgns date, som er forløbet så afslappet og i hak, at jeg er kommet i tvivl om hvorvidt vi egentlig bare ses som venner, for kun venner har det sådan her med hinanden, helt stilfærdigt over kaffen og de tomme øldåser med skod i siger ud i morgenens skarpe lys, hvor min øjenmake-up rager rundt et sted nede på kinderne og min ånde sikkert lugter af drage: “Undskyld, hvis jeg virker lidt uafslappet, men det gør mig jo lidt nervøs, at du er her”. […]

 31. Fie writes:

  Dines, jeg er sgu lidt misundelig på dit liv i øjeblikket. Det var dejligt at læse, at det var falsk alarm med din mor. (Er lige kommet ud på den anden side af et kræftpakkeforløb med min mor. Heldigvis happy ending so far, men det var lidt af en rutsjetur!) Og det er for vildt at høre om Hr. Gelében. Jeg vil også have gelében!! Jeg bliver simpelthen nødt til lige at få afklaret: Har du mødt ham på det der netdating? Jeg ved nemlig ikke helt, om jeg tror på konceptet. Men det ville hjælpe gevaldigt på troen at høre, at det var faldet så heldigt ud for dig, som ellers har virket noget skeptisk over for hele projekt netdating.

  [Reply]

Leave a Reply