Nej, familiefar, du kan altså ikke bedre forstå Malmros-dilemmaet, fordi du har børn

… med mindre din kone har slået jeres barn ihjel i en psykose, og du fortsat er gift med hende 26 år efter drabet.

Tag lige lidt bredere briller på, por favor, og lad være at aflive al filosofisk samtale, som Nils Malmros’ overvejelser afføder om overnaturlig vilje til kærlighed og tilgivelse med »nej, jeg kan altså ikke holde ud at tænke på den historie, men det forstår du nok først den dag, du selv får børn«.

Det handler ikke om dine børn, gudskelov. Det, vi andre – forældre som barnløse – kan bruge hans historie til i 2014, er at lære noget om, hvad mennesket er i stand til i situationer, som ingen kan sætte sig ind i stå midt i. Åbn sindet. Det skader ikke at lege lidt med de tanker, der føles uoverkommelige.

Godt nytår.

Vil du ikke også læse ...

Hvorfor workout umuligt kan være sundt
Ceci n'est pas un slankeprojekt. C'est l'offerrolle.
Godt nyt til skinny bitches uden sexappeal
Er blevet en af dem, som tror, at I kan bruge mine børneanekdoter til noget. Great.
8 Responses to “Nej, familiefar, du kan altså ikke bedre forstå Malmros-dilemmaet, fordi du har børn”

 1. Bille writes:

  Nej, Dines, du har altså ikke større ret til at fordømme andres reaktioner på Malmros-filmen, fordi du har en blog.

  [Reply]

  Ann Mølgaard Reply:

  Jeg giver Dines ret; at konkludere at man ikke kan forstå situationen bare fordi man ikke har børn, er en skævvridning af hvad det handler om.
  Der er så mange forskellige niveauer i dén historie, at man – som Dines skriver – slet ikke kan sætte sig fuldt og helt ind i den, med mindre man har oplevet dét som Malmros har oplevet med sin kone. Det kan være at os barnløse ikke kan sætte os ind i at miste et barn, men handler historien Malmros vil fortælle os ikke om meget, meget mere end det?
  Og hun har vel ret til at komme med sin holdning om andres reaktioner på filmen? Er det ikke hendes blog, med hendes overvejelser og tanker?

  [Reply]

  Kaffekværneren Reply:

  Jeg holder med Dines. Både fordi hun netop har en blog, hvor hun skriver om ting og sager på en måde der viser at hun er et rummeligt menneske med overordenligt brede og dybe (hvis man kan sige sådan) briller på.

  Og fordi jeg må give hende ret i at Malmros’ film rummer flere aspekter end som så.

  Hilsen en af dem med børn. Og med så meget andet.

  [Reply]

 2. Lærke writes:

  At sige at en anden ikke kan sætte sig ind i en bestemt problemstilling, hvis vedkommende ikke selv har børn er så utroligt empatiløst at det nærmest er ondt.

  Jeg har så ondt af de børn, der vokser op med forældre, der tror at man ikke kan (og skal og bør) indleve sig i hvad andres oplevelse af og behov i givne situationer er, blot fordi at man ikke kan forstå det udfra ens egne oplevelser.

  Det er f.eks. ikke svært for mig, på trods af at jeg ikke er dem, at forestille mig hvordan said familiefar reagerer, når hans børn vokser op og ser verden på en anden måde end han selv gjorde. Og jeg kan også godt forestille mig hvor uaccepterede og utilstrækkelige det må få disse børn til at føle sig. Men det er naturligvis et gæt, idet jeg hverken er ham eller hans børn.

  [Reply]

 3. Signe writes:

  Inden jeg fik børn hadede jeg også når folk sagde ” det forstår du når du får børn” og ligende kommentarer.. og det gør jeg sådan set stadig. Det er utrolig dumt sagt!! Selvfølgelig forstår man ikke filmen BEDRE når man har børn.. men jeg vil alligevel påstå at man nok forstår den ANDERLEDES.. Folk er forskellige, og jeg kan jo kun tale ud fra mig selv, men inden jeg fik børn kunne jeg godt blive irreteret på især kvinder når de overreagerede ( efter min mening) på historier i pressen eller film, hvor det gik ud over børn.. Det er var jo ikke DERES familie. Men nu er jeg selv nødt til at sortere i hvad jeg læser og jeg kan blive virkelig vred når ekstrabladet har en forside om små børn der blev dræbt foran deres mødre, eller er blevet gasset i Syrien. For jeg bliver FYSISK dårlig.. ( dermed ikke sagt at jeg forventer at pressen tager hensyn til det.. jeg helt med på at jeg er irrationel og hysterisk) jeg får panikangst og skal tage mig sammen for ikke at ende i fosterstilling i hjørnet. Kun en ordenlig omgang virklighedsfornægtelse a la ” det KUNNE aldrig ske for mine børn” redder mig. Jeg har aldrig været så bange som efter jeg fik de to tøser.. hele tiden.. for alt! Og jeg var ret tough før.. Jeg har ikke set Malmros’ film fordi jeg blev helt dårlig af traileren hver gang de viste babyen. Men jeg har utrolig meget respekt for den historie han fortæller, og det er dejligt at den sætter følelser igang hos så mange..Det er kæmpestort at hans kærlighed kan rumme alt det. jeg kan bare ikke tackle de følelser og tanker det sætter igang hos mig… hysterisk og pylret på barsel, med aaaalt for mange hormoner i kroppen

  [Reply]

  Karen Reply:

  Dér beskrev du præcis, hvordan jeg også har det. Og jeg ikke engang på barsel mere. Og har kun et barn. Men pludselig er verden blevet et endnu mere forfærdeligt sted at være pga alle de ting, der kan ske med min datter… Jeg hader at være sådan! Og sådan var jeg heller ikke før jeg fik min datter. Men dermed ikke sagt, at mennesker uden børn ikke kan sætte sig ind i det.

  [Reply]

  Karen Reply:

  eller har det ligesådan.

  [Reply]

  Dines

  Dines Reply:

  Det er en meget vigtig distinktion – at folk med børn ikke forstå filmen bedre, men netop anderledes.

  Og det er helt okay med mig, at masser (typisk forældre) ikke kan holde ud at se filmen, jeg skal ikke tvinge nogen ind i biografmørket. Det er blot antydningen af, at jeg ikke til fulde forstår filmens gru, fordi jeg ikke har børn selv, jeg er ude efter. For mig er den mere end gru, den har flere aspekter end et tragisk mord i en psykose, mange flere.

  Jeg synes i øvrigt portrættet af Malmros selv er blandt det mest interessante i den film. Han har jo fremstillet sig selv som grænsende til det usympatiske, fordi man får lov at se ham med konens briller på. Uendelig modigt – udover modet i overhovedet at lave filmen.

  Tak for en god kommentar, dén satte tankerne i gang.

  [Reply]

Leave a Reply