Hvis du kunne lide Homeland, så vil du digge Svømmeren af Joakim Zander (tror jeg)

Hvad jeg laver, når jeg ikke stirrer ind i en skærm i embeds eller blogs medfør?

Så læser jeg. Sgu! En hel del, faktisk. Det er bare ikke så blogegnet materiale, må jeg erkende efter flere runder af anmeldelser, når man har mit minimum af forstand på bøger. Jeg kunne ikke sætte kvalificerede ord på, hvorfor Sabroes Libido og Riebnitskys Forbandede Yngel ikke fangede mig, så jeg undlod at lege smagsdommer. Men tak for eksemplarerne, forlag. Gid jeg havde studeret litteraturvidenskab i stedet for at skele helt så meget til arbejdsløshedsstatistikkerne, dengang der skulle besluttes levevej. Så kunne det være, at jeg i dag var fri for jobbets snærende bånd og i sted blot skulle jonglere jobplaner og a-kassemøder med nye bøger og klassiskerbøger og for længst glemte bøger og vide meget mere end de fleste om litteraturens verden og veje.

Det lyder ignorant at sige det sådan. Især hvis læseren er uden job og brændende ønsker sig et. Undskyld. Men græsset er altid grønnere. Jeg elsker bøger, og i svage øjeblikke ville jeg sælge mit job og min indkomst for friheden til at begrave mig i dem. Uagtet, at jeg godt ved, at man på dagpenge langtfra har mentalt overskud til at finde sin skrabede tilværelse ret romantisk. Husker jeg svagt.

Okay, jeg har skrevet mig op i et dumt hjørne her.

Egentlig ville jeg bare sige, at jeg har fået tilsendt en bog, som  jeg elsker lidt. Joakim Zanders nye bog, Svømmeren, der netop er udkommet på dansk. Den er hæsblæsende, den er godt skrevet, den er cliffhanger på cliffhanger, den er svensk (rrr), den får dit hjerte til at sidde oppe i halsen. Joakim Zander kan beskrive Damaskus og Pentagon på en måde, så dine indre billeder straks danner gensyn med Claire Danes’ kvababbelser i Homeland (hvad andre også associerede til). Han kan fortælle Klara Walldéens barndomshjem i den svenske skærgård sådan, at du igen er med Costner og crew ude i Frank Farmers fars træhytte, hvor uhyggelige ting lurer i det idylliske vinterlandskab. Via Mahmoud Shammosh er vi tilbage i et sisseljogazansk uhygge-i-universitetskredsene-univers. Og Zander formår at afspille soundtracket til konsulentkarlsmarte George Lööws legen med ilden i Bruxelles i dit indre øre: De kendte, monotone klaverlyde fra Jaws.

Joakim Zander har med andre ord hældt en masse gode ting ned i en kasserolle, kogt det op og hældt det ned i en ny, dyb tallerken.

Er romanen nicheklog og intellektuel? Nej. Er den samfundsrelevant? Det tror jeg ikke. Ligner karaktererne nogle, du nogensinde har hørt om i den virkelige verden? Mj…-nej. De er præcis så karikerede, at du gider holde fri fra hverdagen og leve dig ind i dem.

Det er en thriller, en spændingsroman (men død over den, som kalder den en krimi) og således ikke noget, der vil få de søjler, som din verden hviler på, til at vakle, men den vil måske lade dig flygte lidt fra den i nogle dage. Og det her er ikke en anmeldelse, thi jeg er ikke selv helt færdig med den – men det er en anbefaling.

Nedenfor kan du bladre i den og se, om den er noget for dig. Nede i kommentarfeltet eller ovre på Facebook-siden kan du derefter smide et lod i puljen, hvis du vil vinde den. Ja, den kan blive din, lover Gyldendal. Du begynder med “Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse …” og følger så op med, hvad du læser netop nu og om det er godt. Eller hvorfor du ikke læser noget. Eller hvad du ville ønske, du læste. Der er fri leg.

Skal vi gøre halvkort proces? Jeg finder en vinder mandag klokken 11.00.

Smagsprøven er leveret af Riidr | Mere om Svømmeren her

Vil du ikke også læse ...

Løven i Tove
Jeg har været en tur i Lidl ...
Vender tilbage til de finske lebber en anden gang
Hør her. Det er ikke fordi jeres børn er trælse. Det er fordi I er.
38 Responses to “Hvis du kunne lide Homeland, så vil du digge Svømmeren af Joakim Zander (tror jeg)”

 1. Ravn writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse om de fysiske forhold, der påvirker vandløb. Jep. Jeg er i gang med at skrive teori til mit bachelorprojekt på biologistudiet, og det er temmelig kedeligt. En spændingsroman ville derfor være en fantastisk gulerod ude i horisonten!

  [Reply]

 2. Anne writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse hvad der står bag på posen med kikærter og brugsanvisningen til apple-TV. Jeg er løbet tør for Svalens Graf og har ikke støvet nye bøger op i en halv evighed, fordi jeg ligesom dig arbejder (alt for) mange af mine timer væk. Ville, ud over det, ønske at jeg læste Kantslag af Dorte Nors. Bliver nødt til at vide hvad det er, New Yorkerne går bananas over, men har ikke fået taget mig sammen til at anskaffe den endnu.

  [Reply]

 3. Christine writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den når jeg er færdig med at læse korrektur på mit speciale (og har fået armene ned igen bagefter..).

  [Reply]

 4. Helle writes:

  “Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse …”

  [Reply]

 5. Kim writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse indholdsløse profiler på ED. Mine bogreoler er pt. pakket ned da jeg er imellem boliger her i Kbh, og jeg er tilpas nordjysk til at mene jeg bør vente med at købe flere indtil jeg har læst dem jeg allerede har investeret i.
  Derfor har jeg endnu engang forvildet mig ind på Elitedaters fordi håbet overtrumfer logikken.

  [Reply]

 6. Helle writes:

  Hov, der fik nogen vist liiiiige trykket enter en gang for tidligt *rødme*… Men here goes:
  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse Haruki Murakamis ‘Trækopfuglens Krønike’, en bog der først fangede mig på ca. side 88, men som jeg derefter ikke har kunnet lægge fra mig, endsige få ud af hovedet. Fornylig, da jeg var på en ferie med min familie og havde bogen med, sad jeg og læste og læste, da vi skulle op i hotellets restaurant for at spise. Jeg måtte sende familien i forvejen og sige at jeg ikke kunne forlade min bog, for jeg havde på det tidspunkt en rædselsslagen ung soldat siddende nede i en brønd, forladt af sin deling og ude af stand til at komme op af brønden ved egen hjælp. Eftersom det var manden selv, der fortalte historien i et tilbageblik, havde jeg jo regnet ud, at han måtte være kommet op, og jeg kunne ikke slippe bogen, før jeg fandt ud af hvordan.
  En anderledes, velskrevet og veloversat japansk roman, der slet ikke ligner det, jeg ellers typisk læser. Dvælen ved alt og intet. Bizar handling, mærkelige personer. Noget overnaturligt/uforklarligt, et mysterie. Beskrivelser af et ensomt menneskes tanker og følelser, mens hans liv rulles ud for læseren i besynderlige bidder, der hele tiden skifter retning.
  KH Helle

  [Reply]

 7. Birgitte writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse Gillian Flynns Kvinden der forsvandt. Som jeg lige har genlånt på biblioteket efter at have siddet i kø i et halvt år, fordi jeg ikke blev færdig med den sidst, jeg havde den hjemme. Nu prøver jeg at finde, hvor jeg er nået til.

  [Reply]

 8. Linda writes:

  Jeg ville elske at vinde og læse Joakim Zanders Svømmeren, når jeg er færdig med at læse At tænke hurtigt og langsomt og Ved daggry. Heldigvis er jeg så heldig, at der findes flere bøger jeg gerne vil læse, end tid til at læse dem i, så jeg er ikke bekymret for at løbe tør :-)

  [Reply]

 9. Nina writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse dræb ikke en sangfugl, og den har meget små bogstaver på hver side…

  [Reply]

  Minikat Reply:

  Men den er så god! I hvert fald på engelsk – er den danske udgave ok?

  [Reply]

 10. Jonna writes:

  Jeg vil gerne læse Joakim Zanders Svømmeren, når jeg er færdig med at være på barsel, og barnet naturligvis(!) har lært at sove, så jeg igen kan holde mig vågen efter 21. Oh yes barsel er, ligesom dagpenge, not all it’s cracked up to be….;)

  [Reply]

 11. joy writes:

  Jeg vil gerne læse Svømmeren, når jeg er færdig med at læse Jordemoderen fra Hope River. Den er rigtig god. Har tidligere læst mange thrillere, og vil gerne igang igen.

  [Reply]

 12. Trix writes:

  Jeg vil gerne læse Joakim Zanders Svømmeren, når jeg er færdig med at The Virgin Suicides. Som jeg ikke helt ved, hvad jeg synes om endnu. Selvom jeg godt ved, man skal synes ja.

  [Reply]

 13. Claus writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse “God is not great” af Christopher Hitchens – en bog der i den grad udfordrer dine tanker og holdninger.

  [Reply]

 14. Marianne writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse A.J. Kazinskis Den sidste gode mand. Men heller ikke før, for det her er den bedste bog jeg har læst! Nogen ting er bare uundgåelige og jeg er viklet ind til halsen.

  [Reply]

 15. Tine writes:

  Jeg vil bare sige, at du skal være glad for, at du ikke valgte Litteraturvidenskab. For hvis der var noget det studie kunne, så var det systematisk – og meget pretentiøst – at dræbe al form for lyst til at læse. Sådan fungerede det i hvert fald for mig. Men måske ‘Svømmeren’ kan bruge lysten til at læse tilbage? Det kunne være dejligt!

  [Reply]

  Tine Reply:

  Og så arbejder vi for øvrigt allesammen i kommunikationsbranchen – hvad man ikke skulle tro, når man læser min kommentar med stavefejl og forkerte ord… Men altså… You get the point. I hope.

  [Reply]

  Christian Reply:

  Har også læst litt. vid. – og ville have kommenteret noget lignende, hvis Tine ikke var kommet mig i forkøbet. Er på fjerde måned i gang med Idioten … Og tekstforfatter.

  [Reply]

  Tine Reply:

  Hæ. Jeg har ikke engang læst Idioten…

  [Reply]

  Tine Reply:

  Ikke at det er noget at være stolt af. Faktisk overhovedet ikke.

  [Reply]

 16. Minikat writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse circus of the damned – vampyrbog UDEN Bella og Edward, men med masser af varulve og skydevåben. Og zombier! Need we say more?
  (Trænger nok i virkeligheden snart til en bog om noget svagt mere virkelighedsnært, inden jeg begynder at smide vievand på min gæster, når de kommer uanmeldt.)

  [Reply]

 17. Rikke W writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at (pligt)læse Yahya Hassan.

  Ja, jeg er den sidste i verden, der læser hans digtsamling og det er jeg fordi jeg valgte ikke at bruge penge på den, da jeg formodede at det ikke var min kop te, men i stedet skrev mig op som nummer 57.000 i køen til den på biblioteket. Nu er det endelig blevet min tur til at have den i en måned og den var som forventet (efter min mening!!) opreklameret og hypet helt ud af proportioner. Næ du, stik mig en god krimi – det ved man hvad er ;)

  [Reply]

 18. Pia writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, fordi jeg lige er blevet færdig med at læse Svalens Graf, som jeg læste om her – ja også er der jo plads til ny anbefaling.

  [Reply]

  Pia Reply:

  …hov …vild med Homeland!

  [Reply]

  Pia Reply:

  Ville ha været rart om mellemrumstast havde udført sit job i ‘også’ = og så
  God solskinssøndag!

  [Reply]

 19. Dorthekvot writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren, når jeg er færdig med at genlæse Kalak af Kim Leine, som er grum og fantastisk. Læs den!

  [Reply]

 20. Julie Rasmussen writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse ligegyldige undertekster i TV. Jeg ville ønske jeg havde en interessesant (måske endda halvsofistikeret?) bog, jeg kunne skrive jeg var igang med, men virkeligheden er at jeg ingenting læser. Intentionen (og ambitionen) var at læse “alt muligt”, da jeg satte det sidste punktum i specialet for 2 år siden, men det er strandet i arbejde og leverpostejshverdag…

  [Reply]

 21. Nanna Hansen writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse ‘Barry Trotter and the Shameless Parody’. En parodi på Harry Potter.
  Den er ikke særlig god, nogle gange er den lidt sjov, men ellers ret kedelig faktisk. Lon Measly, Barrys bedst ven, har været ude for en ulykke, og har fået udskiftet hans hjerne. Men en hundehjerne. Mrs. McGoogle er, over night, blevet sindsyg, og der går rygter om at Bumblemore holder hende som sexslave i kælderen. Jeg er stædig og vil læse den færdig, men det har lange udsigter. Jeg overspringshandler, selvom jeg kun mangler et kapitel. Vinder jeg, ville det ene kapitel blive læst i en ruf!

  [Reply]

 22. Julie writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse om tomatplanter. Venter på forår og spirrer, så jeg kan komme i kolonihaven og nyde en spændende bog på en skøn solskinsdag! EJ, hvor bliver det godt!!

  [Reply]

 23. Fru Z writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Sanders Svømmeren og læse den når jeg er færdig med at læse Martin Kongstad Fryser jeg. Jeg vil gerne at Kongstad skal tryllebinde mig, for han er både saftig, satirisk og selvironisk, tror jeg nok. Men jeg keder mig så meget at jeg overvejer at lægge puslespil i stedet for. Jo, puslespil.

  [Reply]

 24. Lus writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Sanders svømmeren og læse den når jeg er færdig med “når du er mor til et for tidlig født barn” af Katrine Wochner.
  Læser den fordi jeg selv har født en dreng for tidligt. Han er endnu for lille til at bruge Arken som legeplads ;-))

  [Reply]

 25. Marianne writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Sanders Svømmeren og læse den når jeg er færdig med at læse Obamas selvbiografi. Jeg fik den i gave og er meget positivt overrasket! Den er skrevet, da han endnu var ret ung, og er næsten mere end roman end en selvbiografi.

  [Reply]

 26. Triaka writes:

  Jeg vil gerne læse Joakim Sanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse alle de af Zetlands singler, som jeg er bagud. Jeg er bagud fordi de er elektroniske, og jeg bare er så træt af at læse på en skærm, når jeg har fri (ja, skal have skaffet mig en e-bogslæser).

  [Reply]

 27. Mia H writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse Jussi Adler-Olsens Journal 64 (eller jeg er faktisk lige blevet færdig med den..) Så havde egentlig tænkt mig skulle igang med Marco Effekten eller Ken Follets Giganternes Fald, men nu håber jeg, at jeg får mulighed for at læse Svømmeren i stedet for. :-)

  [Reply]

 28. Nina PB writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse bagpå alle frøposerne, og skrive min nyerhvervede viden om såtidspunkter ind i min haveplan for derefter at få kabalen til at gå op med sædskifte, sol/skyggeforhold og “gode naboer”.. OG når jeg så har fået gravet haven igennem, sået skidtet og bare skal vente på at høste oceaner af grøntsager, SÅ vil jeg hygge mig med en god bog eller to.
  Jeg sender dig en squash hvis jeg vinder – Nøj, hva??

  [Reply]

 29. Mia D writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse the casual vacancy af J.K.Rowling. Jeg håbede nok på mere Harry Potter spænding, men må erkende at det mere er en bog der langsomt folder sin handling ud. -Og det er altså også ok!

  [Reply]

 30. Og Svømmeren af Joakim Zander går til … | DINES the INFOTAINER writes:

  […] vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse ‘Barry Trotter and the Shameless Parody’. En […]

 31. Lisbeth Glud writes:

  Jeg vil gerne vinde Joakim Zanders Svømmeren og læse den, når jeg er færdig med at læse “Bridget Jones: Vild med ham”. En livfuld, realistisk beskrivelse af en +50-årig enkes og småbørnsmors kamp for at “få sig et liv” og som er godt i gang med at afprøve et forhold med en meget yngre mand, toyboy. Der er både festlige og nøjagtige beskrivelser som enhver kvinde kan nikke genkendende til, uanset hvor i livet hun er – og mændene, de kan såmænd kun blive klogere på deres kvinder ved at læse med!

  [Reply]

Leave a Reply